Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden

Infopunt > Wiki > VeRA WiKi > Architectuur produkten

:

Architectuur produkten

Laatst gewijzigd op 3-10-2012 14:10 door i:0#.f|infopuntleden|dulk.b

Architectuur produkten

Als verfijning van NORA gebruikt VeRA hetzelfde architectuurraamwerk als NORA, zie figuur 1.2.
Het raamwerk heeft drie architectuurlagen: Bedrijfsarchitectuur, Informatiearchitectuur en Technische architectuur. Er zijn ook drie kolommen.
• Wie neemt actie: organisaties, informatieverwerkers (personen en applicaties) en machines/computers;
• Wat wordt geleverd: diensten, berichten, gegevens
• Hoe gebeurt dit: processen, communicatie, integratie en netwerk.

De twee generieke dimensies Beheer en Beveiliging & Privacy hebben effect op alle lagen.Organisaties werken met elkaar samen op basis van afspraken. Het moet daarom duidelijk zijn welke functie iedere organisatie heeft als onderdeel van de samenwerkende overheid. De diensten en producten die organisaties aan burgers en bedrijven leveren, zijn het resultaat van de samenwerking tussen organisaties (en van afdelingen). Diensten zijn het resultaat van bedrijfsprocessen.
Medewerkers voeren werkprocessen uit met behulp van applicaties. Berichten met gegevens zijn de (elektronische) documenten die in het kader van dienst- en serviceverlening worden uitgewisseld tussen medewerkers via applicaties. Informatie-uitwisseling vindt plaats met behulp van applicaties.
Technische componenten zijn machines of platforms waarop de applicaties en databases draaien. Gestructureerde data wordt opgeslagen in databases en ongestructureerde gegevens in een digitaal archief. Het netwerk verzorgt het fysieke transport van de berichten, informatie en data. Beheer, beveiliging en privacy hebben invloed op alle genoemde aspecten.

De architectuurproducten in deze eerste versie van de VeRA hebben de focus op de eerste kolom, het biedt inzicht in de ‘wie’-vraag: welke organisatievormen en bijbehorende informatieverwerkers nemen actie? VeRA 1.0 levert de volgende producten op:
1. Een set basisprincipes voor het inrichten van de informatieomgeving van de veiligheidsregio
2. Een bedrijfsfunctiemodel voor de veiligheidsregio in de bedrijfsarchitectuurlaag
3. Applicatieve functies van de veiligheidsregio in de informatiearchitectuurlaag.